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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Algodão; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Soja. |
Data corrente: |
14/04/1992 |
Data da última atualização: |
21/04/2007 |
Autoria: |
CARVALHO, M. A. de; SILVA, C. R. L. da. |
Título: |
Uma análise dos fatores que influenciam a produção agrícola no Estado de São Paulo: alimentos vs. produtos exportaveis. |
Ano de publicação: |
1987 |
Fonte/Imprenta: |
São Paulo: Instituto de Economia Agrícola, 1987. |
Páginas: |
64 p. |
Descrição Física: |
il. |
Série: |
(Instituto de Economia Agricola. Relatorio de Pesquisa, 14). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Metodologia e dados utilizados. A politica agricola brasileira no pos-guerra. Algumas consideracoes sobre a questao alimentas no Brasil. Discussao dos resultados. |
Palavras-Chave: |
agricola; Agriculture policies; Alimentos; Aspecto economico; Brasil; Comportamento; Cultivo; Culturas; Desenvolvimento; Economic aspect; Efeito; Estrutura; Export trade; Exportaveis; Food; Ganhos; Geografica; Imported product; Localizacao; Menor; Migracao; Modelo; Nivel; Ofertas; Precos; Pro-Modernizacao; Problemas; Producao de alimento; Production; Queda; Regionalizada; Relativo; Rural; Sao Paulo; Sazonalidade; Sociais; Urbana; Vida. |
Thesagro: |
Agricultura; Alimento; Análise; Crescimento; Exportação; Importação; Mercado; Oferta; Peso; Política; Política Agrícola; Produção; Produção Agrícola; Produtividade; Redução; Trabalho. |
Thesaurus Nal: |
agricultural policy; agriculture; Brazil; food production. |
Categoria do assunto: |
-- X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 02250nam a2200841 a 4500 001 1385211 005 2007-04-21 008 1987 bl uuuu 00u1 u #d 100 1 $aCARVALHO, M. A. de 245 $aUma análise dos fatores que influenciam a produção agrícola no Estado de São Paulo$balimentos vs. produtos exportaveis. 260 $aSão Paulo: Instituto de Economia Agrícola$c1987 300 $a64 p.$cil. 490 $a(Instituto de Economia Agricola. Relatorio de Pesquisa, 14). 520 $aMetodologia e dados utilizados. A politica agricola brasileira no pos-guerra. Algumas consideracoes sobre a questao alimentas no Brasil. Discussao dos resultados. 650 $aagricultural policy 650 $aagriculture 650 $aBrazil 650 $afood production 650 $aAgricultura 650 $aAlimento 650 $aAnálise 650 $aCrescimento 650 $aExportação 650 $aImportação 650 $aMercado 650 $aOferta 650 $aPeso 650 $aPolítica 650 $aPolítica Agrícola 650 $aProdução 650 $aProdução Agrícola 650 $aProdutividade 650 $aRedução 650 $aTrabalho 653 $aagricola 653 $aAgriculture policies 653 $aAlimentos 653 $aAspecto economico 653 $aBrasil 653 $aComportamento 653 $aCultivo 653 $aCulturas 653 $aDesenvolvimento 653 $aEconomic aspect 653 $aEfeito 653 $aEstrutura 653 $aExport trade 653 $aExportaveis 653 $aFood 653 $aGanhos 653 $aGeografica 653 $aImported product 653 $aLocalizacao 653 $aMenor 653 $aMigracao 653 $aModelo 653 $aNivel 653 $aOfertas 653 $aPrecos 653 $aPro-Modernizacao 653 $aProblemas 653 $aProducao de alimento 653 $aProduction 653 $aQueda 653 $aRegionalizada 653 $aRelativo 653 $aRural 653 $aSao Paulo 653 $aSazonalidade 653 $aSociais 653 $aUrbana 653 $aVida 700 1 $aSILVA, C. R. L. da
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
22/04/2021 |
Data da última atualização: |
25/05/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
LIMA, E. M. B.; MIDDEA, A.; MARCONCINI, J. M.; CORRÊA, A. C.; PEREIRA, J. F.; GUIMARÃES, A. V.; LIMA, J. F. de; ANJOS, M. R. dos; CASTRO, I. M. de; OLIVEIRA, R. N.; MOREIRA, C. R.; PAIVA, M. M. de; RANGEL, F. L. C.; NEUMANN, R. |
Afiliação: |
EDLA MARIA BEZERRA LIMA, CTAA; ANTONIETA MIDDEA, Centro de Tecnologia Mineral (CETEM); JOSE MANOEL MARCONCINI, CNPDIA; ANA CAROLINA CORRÊA, Universidade Federal de São Carlos (UFSCar); JÉSSICA FERNANDES PEREIRA; ALESSANDRA VIEIRA GUIMARÃES, UFRJ; JOSIMAR FIRMINO DE LIMA, Centro de Tecnologia Mineral (CETEM); MARIANNA RAMOS DOS ANJOS, CTAA; IZABELA MIRANDA DE CASTRO, CTAA; RENATA NUNES OLIVEIRA, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ); CARLA RAMOS MOREIRA, Instituto Nacional de Tecnologia (INT); MAURÍCIO MAGALHÃES DE PAIVA, Instituto Nacional de Tecnologia (INT); FRANCISCO LUIZ CORREA RANGEL, Instituto Nacional de Tecnologia (INT); REINER NEUMANN, Centro de Tecnologia Mineral (CETEM). |
Título: |
Biodegradable PLA based nanocomposites for packaging applications: The effects of organo-modified bentoniteconcentration. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Applied Polymer Science, v. 138, e50907, p.1-17, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1002/app.50907 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The effects of concentration and surface modification of two Brazilian bentonite clays on nanocomposites' properties based on polylactic acid ? (PLA) were investigated. The samples were prepared by the extrusion/injection method to obtain biodegradable packaging plastics. The raw materials and their bionanocomposites were characterized by various techniques. Natural clay samples presented a size of around 2 ?m while the modified ones' size was 5?6 ?m, probably due to the presence of cetyltrimethylammonium bromide in the interlayer space. The particle size and the contact angle increased with the treatment and the clay's density decreased. The organoclays were homogeneously dispersed in PLA, which can be associated with the interactions between PLA chains' carbonyl groups and the organoclays. The bionanocomposites present modified clay particles axis aligned to the flow direction of the extruder/injector. Chocolate organoclay acts as a nucleating agent to PLA crystal growth, increasing the sample's crystallinity, while Bofe organoclay interferes with the amorphous chain's mobility and diminishes the sample's crystallization. The addition of both organoclays to PLA diminished the sample's elongation at break and strength, although the organoclays increased the sample's Young modulus, even though Bofe organoclay is more active in PLA amorphous phase and Chocolate organoclay on the crystalline one. |
Palavras-Chave: |
Biomaterials. |
Thesagro: |
Tecnologia de Alimento. |
Thesaurus NAL: |
Biocompatibility; Biodegradable products; Food technology; Packaging. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 02514naa a2200361 a 4500 001 2131475 005 2022-05-25 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1002/app.50907$2DOI 100 1 $aLIMA, E. M. B. 245 $aBiodegradable PLA based nanocomposites for packaging applications$bThe effects of organo-modified bentoniteconcentration.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aThe effects of concentration and surface modification of two Brazilian bentonite clays on nanocomposites' properties based on polylactic acid ? (PLA) were investigated. The samples were prepared by the extrusion/injection method to obtain biodegradable packaging plastics. The raw materials and their bionanocomposites were characterized by various techniques. Natural clay samples presented a size of around 2 ?m while the modified ones' size was 5?6 ?m, probably due to the presence of cetyltrimethylammonium bromide in the interlayer space. The particle size and the contact angle increased with the treatment and the clay's density decreased. The organoclays were homogeneously dispersed in PLA, which can be associated with the interactions between PLA chains' carbonyl groups and the organoclays. The bionanocomposites present modified clay particles axis aligned to the flow direction of the extruder/injector. Chocolate organoclay acts as a nucleating agent to PLA crystal growth, increasing the sample's crystallinity, while Bofe organoclay interferes with the amorphous chain's mobility and diminishes the sample's crystallization. The addition of both organoclays to PLA diminished the sample's elongation at break and strength, although the organoclays increased the sample's Young modulus, even though Bofe organoclay is more active in PLA amorphous phase and Chocolate organoclay on the crystalline one. 650 $aBiocompatibility 650 $aBiodegradable products 650 $aFood technology 650 $aPackaging 650 $aTecnologia de Alimento 653 $aBiomaterials 700 1 $aMIDDEA, A. 700 1 $aMARCONCINI, J. M. 700 1 $aCORRÊA, A. C. 700 1 $aPEREIRA, J. F. 700 1 $aGUIMARÃES, A. V. 700 1 $aLIMA, J. F. de 700 1 $aANJOS, M. R. dos 700 1 $aCASTRO, I. M. de 700 1 $aOLIVEIRA, R. N. 700 1 $aMOREIRA, C. R. 700 1 $aPAIVA, M. M. de 700 1 $aRANGEL, F. L. C. 700 1 $aNEUMANN, R. 773 $tJournal of Applied Polymer Science$gv. 138, e50907, p.1-17, 2021.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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